“Pasaules lielākais spēks ir JAUNATNE”* — tāds ir Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubatora “StartSmart” programmā izveidotās komandas “Generation Powerful” sauklis. Izveidotās pasākumu organizācijas mērķis, caur dažādiem interaktīviem pasākumiem, motivēt un iedrošināt jauniešus piepildīt savus sapņus. Par komandas ideju un produktu intervijā dalās viena no komandas dalībniecēm, Helēna Marija Jēģere.

Ar ko nodarbojas “Generation Powerful”, kāds ir tās idejas mērķis?

"Generation Powerful" ir projekts, kura mērķis ir pacelt un iedrošināt jauniešus ar jautriem un interaktīviem pasākumiem. Mūsu komandā ir piecas jaunietes, kuras tikko uzsākušas studiju gaitas un savā skolas pieredzē piefiksēja vērtīgus, bet garlaicīgus pasākumus, vai arī jautrus pasākumus bez jebkādas vērtības. Vēlāk daudzi pasākumi nepaliek atmiņā, jo nav zīmīgas aktivitātes, kuras var atcerēties. Mūsu pasākumi ir par tādām tēmām, kā emocionālā inteliģence, laika menedžments, sabiedriskās kustības un vērtības, attiecības ar citiem, attiecības ar sevi, darba vidi un viss pārējais, kas jaunam cilvēkam, uzsākot patstāvīgu dzīvi, ir jāzina.

Kāda ir “Generation Powerful” mērķauditorija?

Mūsu mērķis ir aptvert jauniešu grupu vecumā no 12 līdz 25 gadiem. Tiklīdz komanda izaugs, pievērsīsimies arī citām vecuma grupām, jo mūsu “spēcīgā paaudze” arī aug tālāk.

Kādi ir lielākie ieguvumi tiem, kuri sastopas ar šīs idejas produktu?

Iedvesma, patiesi patīkamas emocijas, pārmaiņas pasaules uztverē, sajūta, ka neesi viens. Vēlamas arī uzlabotas attiecības ar sevi pašu un citiem.

Kādēļ tieši šāds nosaukums “Generation Powerful”?

Esam manījušas, ka mūsu paaudze — Gen Z — ir ļoti dedzīga par savām idejām, sapņiem un mērķiem. Tieši mūsu balss spēj ieviest spēcīgas pārmaiņas pasaulē. Ja iepriekšējās paaudzes šausminās par to, cik bezbailīgi mēs esam, tad mums tieši šķiet, ka tas spēks un jauda, kas mīt jauniešos, ir jākultivē un jāvērš par labu mūsu apkārtējai videi.

Kā un kur radās Jūsu komanda?

Mūsu komanda izveidojās LU studentu Biznesa inkubatora “StartSmart” programmas ietvaros. Uz vietas izklāstījām savas idejas un izveidojām komandu. Sākumā bija pavisam cita vīzija par to, kā piesaistīt atbalstu, bet, pateicoties ekspertiem inkubatora vidē, spējām novirzīt projektu uz sliedēm, kas neattopas strupceļā.

Kā LU Biznesa inkubators Jums palīdzēja attīstīt savu ideju?

Tas palīdzēja idejai tapt. “StartSmart” programma palīdzēja mums izveidot reālu biznesa atmosfēru — ar sapulcēm, ideju uzmetumiem, prezentācijām, iedvesmojošām uzrunām, ekspertu komentāriem. Mēs pavadījām tikai divas nedēļas, bet ieguvām mūžam vērtīgu iedvesmu. Sākumā ideja par savu biznesu likās nereāla, tomēr, noslēdzoties programmai, tā likās tik vienkārši sasniedzama. Vienkārši jādara!

Ar kādiem izaicinājumiem jūsu komandas saskārās idejas izstrādes laikā?

Ar sapratni, ka viss nenotiek tā, kā gribētos. Ne sliktā nozīmē, vienkārši jāatzīst, ka būs izmaiņas, būs ne visiem pa prātam. Šī programma palīdzēja saskatīt lielisko visliktākajā — tavs lielākais kritiķis patiesībā ir tavs labākais un noderīgākais draugs.Bija un ir vēlme padoties, atkāpties, aizmirst par ideju, jo ir tik daudz citu darbu, bet jādarbojas, negaidot īsto mirkli. Cenšamies visu savienot un neizdegt. Soli pa solim.

Svarīgākās kompetences, kurām jāpiemīt, lai veiksmīgi attīstītu savu ideju?

Izteikti — pasākumu organizācija, komunikācija, laika grafika veidošana, psiholoģija, projektu menedžments.

Viens padoms vai novēlējums tiem, kuri vēlas realizēt kādu nerealizētu sapni ?

Sāc darīt, tikai plānojot, nekur netiksi. Tāpat arī atliekot neko nepanāksi. Vienkārši noliec aizbildinājumus malā un sāc kaut vai piecas minūtes dienā darīt! Un atceries — nekas nav neiespējams! If you can dream it, you can do it! (tulk:  Ja Tu to vari izsapņot, Tu vari to izdarīt!)

*“The world's biggest power is YOUTH”

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.