Pagājušajā nedēļā veiksmīgi noslēdzās Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centra LUMIC četru mēnešu inkubācijas programma “Vides inovāciju ģenerators”, kuras laikā studenti radīja inovatīvus risinājumus izvēlētajām vides problēmām. 2023.gada 15. martā norisinājās komandu gala prezentācijas vērtēšanas komisijai un tika sadalītas dalībnieku godalgotās vieta

Ar katru gadu vides aizsardzības un veselības jautājumi kļūst arvien aktuālāki, tādēļ LU Inovāciju centrs LUMIC piedāvāja studentiem iesaistīties inkubācijas programmā, kur rast inovatīvus risinājumus izvēlētajām vides problēmām, lai cīnītos par finansējumu tālākai vides idejas attīstībai, prototipēšanai un testēšanai.

Finālā žūrija noteica 3 labākās komandas, kuras sadalīja 4500 EUR balvu fondu.

1. vietas ieguvēji – komanda “SkinFuture” saņēma 2000 EUR. Komanda piedāvāja videi un ādai nekaitīgus dabīgo filtru saules aizsarglīdzekļus. Produkts atšķiras no citiem ar to, ka tā pamatsastāvdaļa ir māla minerālupolifenolu kompozitmateriāls, kas nodrošina ne tikai aizsardzību pret UV starojumu, bet arī antiradikālās un pretnovecošanās īpašības, padarot produktus par multifunkcionālu risinājumu. Minerālvielu bāzes formula nodrošina plaša spektra aizsardzību gan pret UVA, gan UVB stariem un zilo gaismu. Produktā tiks izmantotas tikai netoksiskas un dabīgas sastāvdaļas.

2. vietas ieguvēji – komanda “PlantFiltR” saņēma 1500 EUR. “PlantFiltR” piedāvāja notekūdens attīrīšanas risinājumu - fitosanācija mākslīgi veidotos mitrājos. Papildus centralizētās kanalizācijas sistēmas attīrīto notekūdeņu filtrācijai, komanda piedāvā mākslīgā mitrāja vizuālo noformējumu (ainavu arhitektūra), padarot tās vizuāli pievilcīgākas un piešķirot tām ekonomisku vērtību plašākam sabiedrības lokam. Koncepts ietver mākslīgā mitrāja novietojumu, konfigurāciju, dizainu, augu sabiedrības, vides labiekārtojumu, tostarp vides izglītības elementus.

3. vietas ieguvēji – komanda “Izgāztuvju inertās frakcijas materiāla izveide” saņēma 1000 EUR. Komanda ir izstrādājusi atkritumu poligonu pārsegumu no jau apglabātajiem atkritumiem, kas samazina metāna gāzes emisijas. Šis poligonu pārsedzošais materiāls tika testēts laboratorijā un, balstoties uz iegūtajiem mērījumiem, ir izdevies izstrādāt biopārklājumu, kuram ir ļoti liels potenciāls.

Arī pārējās “Vides inovāciju ģenerators” komandas piedāvāja ļoti interesantas ekoinovāciju idejas. Komanda “Green Port”  izstrādāja ideju par platformu, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību veido videi draudzīgus arhitektūras dizaina maketus, vairākos eksemplāros dodot iespēju klientiem ātrāk identificēt vēlamo virzienu. Komanda “Dabas vērotava” attīstīja ideju par atpūtas vietas izveidi, kas pildītu arī vides izglītības funkciju.

Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC saka lielu paldies programmas dalībniekiem, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātei un visiem iesaistītajiem programmas veidošanā un darbībā.

 

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.