Atzīmējot Starptautisko Sieviešu dienu, nedēļas nogalē norisinājās ikgadējais Riga TechGirls organizētais “Women in Tech” hakatons “Energy. Resources. Efficiency.”, kas pulcēja dalībniekus gan klātienē, Latvijas Universitātes Dabas mājā, gan tiešsaistē. Hakatona mērķis bija iedrošināt dalībniekus izmēģināt roku tehnoloģiju projektu veidošanā, īpaši iedrošinot tos, kuri šajā jomā ir iesācēji.  

Par hakatona galvenās balvas ieguvēju kļuva komanda “SORTIQ”, radot aplikāciju, kas, izmantojot mašīnmācīšanos, palīdzēs tās lietotājiem būtiski samazināt atkritumu radīšanu un atbildīgi atbrīvoties no sadzīves priekšmetiem, kas saimniecībā vairs nav noderīgi. Otrās vietas ieguvēji bija komanda “ION” ar projektu, kas piedāvāja inovatīvu risinājumu automašīnu elektrouzlādes stacijām pilsētās.

Labākās idejas autores “SORTIQ” saņēma naudas balvu 1000 eiro apmērā, biļetes uz “Riga COMM” konferenci un balvas no Accenture Baltics, savukārt, 3 komandām - “ION”, “EarthWise” un “United” - tiks sniegta iespēja piedalīties Startup Wise Guys pirmsakselerācijas programmā. Papildus balvas savām favorītkomandām sniedza Atea, Rimi Latvija, Printify un Nīderlandes vēstniecība Latvijā.

Hakatona finālā piedalījās 15 komandas ar dalībniekiem no vairāk nekā 10 valstīm, kā arī mentori, kuri palīdzēja komandām attīstīt savas idejas.

Jau ceturto gadu pēc kārtas organizējot šo pasākumu, aizvien redzam lielu daudzumu ar dalībniekiem, kuri hakatonā piedalās pirmo reizi. Tas priecē, jo apstiprina mūsu pārliecību, ka inovācijās radošums un apņēmība bieži vien ir svarīgākas lietas, nekā liela pieredze. Arī mentori komentēja, ka dalībnieku iesniegtās idejas šogad bija ļoti kvalitatīvas, tamdēļ ir īpaši svarīgi turpināt nodrošināt atvērtu un iekļaujošu vidi, kur jebkurš var justies droši izsapņot un attīstīt savas idejas,” stāsta Riga TechGirls pārstāve un pasākuma vadītāja Līna Sarma.

Hakatona “Energy. Resources. Efficiency.” komandu idejas izvērtēja žūrija, kuras sastāvu veidoja Riga TechGirls vadītāja Anna Andersone, uzņēmuma Printify dizaina un izpētes nodaļas vadītāja Līga Lētiņa, Latvijas Universitātes vadošais eksperts un lektors Deivids Tenis, Atea tehnoloģiju un attīstības vadītājs Pauls Jansons un Rimi Baltic Korporatīvās komunikācijas vadītāja Alise Lazdāne.

“Žūrijas darbs šogad bija izteikti izaicinošs, jo visas komandas 48 stundu laikā bija ļoti labi pastrādājušas! Iespaidīgi bija gan tehnoloģiju risinājumi (mašīnmācīšanās, datu analīze, mākslīgais intelekts un citi), gan arī ideju mērogs un spēja risināt enerģijas un resursu jautājumus. Kā pierasts, sievietes hakatonos bieži koncentrējas uz sociālo ieguvumu, ne tik ļoti uz peļņas veidošanu, pie kā noteikti vajadzēs strādāt nākamajos soļos,” komentē Anna Andersone.

Saite uz hakatona komandu prezentācijām un apbalvošanas ceremoniju atrodama šeit: https://www.youtube.com/watch?v=haa2tsb6gE8

Visi projekti apskatāmi arī šeit: https://rtg-wit2023.devpost.com/project-gallery

Hakatonu “Energy. Resources. Efficiency.” rīkoja organizācija Riga TechGirls. Hakatona atbalstītāji bija Nīderlandes vēstniecība Latvijā, Latvijas Universitāte, Atea, Printify, Prezi, Rimi Latvija, Rīgas Ekonomikas augstskola, TechChill un Accenture Baltics.

Riga TechGirls ir pirmā organizācija Latvijā, kuras mērķis ir iedvesmot un izglītot sievietes apgūt programmēšanas pamatus un attīstīt digitālās prasmes, kā arī pievienoties tehnoloģiju jomai. Plašāka informācija: www.rigatechgirls.com